Wat is mediation?

Mediation is het in gezamenlijkheid oplossen van een geschil of conflict onder leiding van een onafhankelijke en onpartijdige derde, de mediator. Steeds meer mensen kiezen ervoor hun conflict via mediation met elkaar op te lossen, in plaats van uit handen te geven aan een rechter. Jaarlijks worden dan ook vele duizenden geschillen via mediation tot tevredenheid opgelost. Mediation kan bij allerlei soorten conflicten worden ingezet.

Lees meer over de onderwerpen waarvoor mediation kan worden ingezet.

Rol van de mediator
Bij mediation stimuleert en begeleidt de mediator de partijen om creatief te zoeken naar een oplossing waar zij zich beiden in kunnen vinden. De mediator bewaakt hierbij het proces, zodat dit prettig en efficiƫnt verloopt en beide partijen evenveel aandacht, tijd en ruimte krijgen om hun verhaal te doen en hun wensen en belangen naar voren te brengen.

Geheimhoudingsplicht
Tijdens mediation wordt er gewerkt aan het herstellen van de communicatie en het vertrouwen. Wat tijdens mediation wordt besproken en vastgelegd, valt onder de geheimhoudingsplicht. Dit geldt voor alle partijen, dus ook voor de mediator.